Kirjoittaja Veera Lahtinen. Teksti on julkaistu myös Ideapark NYT! -lehden kolumnina 28.12.2020.

Nyt, kun uusi vuosi kopistelee jo kenkiään ovella, on perinteisesti aika tehdä korjaavia liikkeitä elämässä. Tulee ehkä luvattua aktiivisempia elämäntapoja tai terveellisemmän ruokavalion käyttöönottoa. Hyviä lupauksia.

Kaikille joulu ei kuitenkaan ollut tänäkään vuonna yltäkylläinen ja iloinen perhejuhla. Korona on jättänyt jälkensä niin moneen muuhunkin, kuin positiivisen testituloksen saaneisiin. Se on tuonut myös taloudellista epävarmuutta ja stressitekijöitä moneen talouteen. Tämä puolestaan helposti heijastuu arjen jaksamiseen niin työssä kuin kotonakin. Tunteet kuohuvat ja paha olo kumuloituu tarttuessaan läheisiin ihmisiin. Etenkin lapsilla häiriökäyttäytyminen voi lisääntyä. Väsyneenä toisen ihmisen pahaan oloon voi olla raskasta antaa huomiota.

Lohdullista on, että jaettuina huolet kevenevät. Keskustelun kautta yhteisöllisyys ja luottamus paranevat. Vuorovaikutus välimatkankin päästä lisää turvallisuuden tunnetta.

Todellisuudessa reaktioiden taustalla olevien tunteiden tunnistaminen voi olla haastavaa. Mutta ei hätää. Kantamoisen ja Pirkan opiston yhteistyöllä toteutettavat Aikuinen-lapsi tunnetaitoryhmät käynnistyvät tammikuussa uudelleen. Ilmoittautuminen on jo käynnissä www.pirkanopisto.fi

Omaa, läheisen tai vaikka työntekijän jaksamista voi tukea esim. Neurosonic-matalataajuushoidolla. Kantamoisen Mielen hyvinvoinnin taukopaikalla siihen pääsee myös kaverin kanssa. Varauksen voit tehdä sähköisesti osoitteesta https://www.kantamoinen.fi

Perheiden haasteisiin löytyy Kantamoiselta myös muita terapeuttisia vaihtoehtoja. Ota yhteyttä, niin mietitään juuri teidän tilanteeseenne paras ratkaisu.

Mitäpä jos siis jokavuotisen kuntokuurilupauksen lisäksi antaisit itsellesi luvan kuunnella tarkemmin omia tunteitasi? Mitäpä jos myös lupaisit kysyä useammin toisilta: “kuinka voit”? Mitäpä, jos sallisit itsesi palautua, ja sitä kautta saisit rakennettua vakaamman perustan uudelle vuodelle?

Kantamoisen lupaus on tukea tarvitsevaa löytämään voimavaransa nousta taas siivilleen!