Teksti on julkaistu myös Ideapark NYT!-lehden kolumnina 30.7.2021.

Lapsiperheissä heitellään ilmoille usein toiveita, että käsipareja saisi olla enemmän tai ainakin olisi hyvä, jos olisi silmät selässä. Tämä on tietenkin humoristista ajatusleikkiä, mutta kertoo myös paljon perheiden konkreettisista toiveista ja muuttuneista tarpeista.  

Ei tarvitse mennä historiassa kovinkaan pitkälle, kun oli vielä aika tavallista, että koko suku asui samalla paikkakunnalla tai samassa talossa ja samassa pihapiirissä eleli kolme sukupolvea. Käsipareja oli enemmän, kun Mummo saattoi leipoa, ja Isomummo istua halkolaatikon päällä ja pitää lapsia silmällä, kun perheen äiti kääntyi tekemään jotain muuta. Silloin oli tavallista, että vanhempien piti tehdä valtavasti töitä elättääkseen lapsensa, mutta vielä tärkeämpää oli, että työmiehet saivat ruuan ensimmäisenä, jotta tilan työt saatiin tehtyä, ja lapset söivät sitten sen mitä jäljelle jäi, jos jotain jäi.

Nykyään me vanhemmat haluamme antaa lapsillemme leivän sijasta monipuolisen ruokavalion ja nukkumapaikan sijasta kodin. Työn sijasta arvostamme sitä, että lapsi leikkii. Haluamme, että kodissa on turvallista kasvaa onnistumisten ja epäonnistumisten kautta. Haluamme tarjota kodin, jossa saa näyttää tunteita ja kasvaa omaksi itsekseen.

Ympärillämme on tietoa niin paljon, että alamme jo epäröimään sitä, mitkä ovatkaan viralliset suositukset, koska ohjetta ja opasta tulee joka tuutista ja kaiken lisäksi ohjeet ovat keskenään ristiriitaisia.

Kiihtymis- ja leviämisvaihe eivät sanoina liity välttämättä pelkästään virustaudin leviämiseen, vaan ne ovat myös sanoja, joilla nykyvanhemmat puhuvat omasta voinnistaan. Välillä saattaa päässä kiihtyä ja joskus tuntuu, että ihan kaikki leviää tähän paikkaan.

Me Kantamoiset tiedämme työmme puolesta ja myös omasta kokemuksesta, että aina ei vaan jaksa. Silloin on lupa hakea apua. Apua voi hakea naapurista, sukualaisilta, netistä, järjestöiltä, kunnalta ja meiltä. Tärkeintä on, että et jää väsyneenä yksin.

Sonja Viitakoski

Kirjoittaja on kolmen lapsen äiti, uusperheen äiti, lastensuojelun perhetyöntekijä, edunvalvoja ja Kantamoisen palveluvastaava.