Maailman mielenterveyspäivänä #kymppikymppi katseemme kääntyi nuoriin. Pidetään se siellä, koska esimerkiksi kouluterveyskyselyn mukaan 19,4% 8. ja 9. luokkalaisista on kokenut kohtalaista tai vaikeaa ahdistuneisuutta (THL, Sotkanet). Jo useamman vuoden kasvussa olleen prosenttiluvun taakse mahtuu monenlaisia tarinoita ja nuoria.  Paljon on tehtävissä, ja nuoriin panostaminen vaikuttaa.

Jos voisin ikioman mesenaatin turvin vapaasti sijoittaa työaikani ja osaamiseni täysin vapaasti, niin panostaisin nuorten kohtaamiseen ilman ovisummereita, rekisterimerkintöjä tai oikeita nimiäkään. Tekisin ehkä uusin eväin paluun työurani juurille, perinteiseen etsivään nuorisotyöhön. Siinä kauppakeskuksessa katselimme rauhassa, mikä meininki, solmimme kontaktin ja ansaitsimme luottamuksen. Se otti ehkä vähän enemmän aikaa, mutta kantoi usein pitkälle. Muutos ei ala tietyllä kellon lyömällä tai kertaamalla omia epäonnistumisiaan vaihtuville ihmisille.

Myös jarruttamisen taitoa voisi joku taikoa isolla kauhalla meille aikuisille, jotka kohtaamme nuoren kotona, koulussa, palveluissa tai kaupan kassalla. Vaikka nuori ei herätä samanlaista ihastelun intoa kuin söpöt vaunumatkaajat, kaipaa hänkin huomiota ja sitä itselleen juuri oikeaa hetkeä puhua. Aikuisena tekisi mieli kaasuttaa ohi ja käskeä pois silmistä, puskea vauhtia notkujaan. Kokeneempana tahtoisi kertoa heti näpsäkät neuvot ja ratkaisut tai ohjata mahdollisimman nopeasti eteenpäin.

Koska mesenaatteja tai taikureita ei löydy joka kolkkaan, aikuisena voin aloittaa ihan itsestäni: Millaista kohtaamisen ja jarruttamisen taitoa tai maailmankuvaa mallinnan nuorelle omalla toiminnallani?  Jos painan kaasu pohjassa eteenpäin tunteista tai ympäristöstä välittämättä, välinpitämättömyys tarttuu. Tai jos kiitän itseäni tai muita aina vain paremmista suorituksista, nousee rima nuorellakin koko ajan ylemmäs.

Jos vielä mietit, mitä Sinä voit tehdä seuraavaksi, tässä muutama ehdotelma:

  • Jarruta seuraavan kohtaamasi nuoren kohdalla, hymyile edes ja sano jotain kannustavaa, jos aidosti tulee jotain mieleesi.
  • Panosta syyslomalla Chisun Vain elämää –biisiä lainaten ”ihmisyyteen, lämpöön ja läheisyyteen”.
  • Lahjoita www.pidahuolta.fi
  • Tule keräämään voimia ja oppimaan uusia taitoja 30.-31.10. Ideaparkissa pidettävälle Pirkan opiston Jarrutellen hyvinvointia – viikonloppukurssille. Lisätietoa ja ilmoittautuminen 21.10. men. täältä.

Sirpa Mäkinen

Kirjoittaja on kognitiivis-ratkaisukeskeinen terapeutti, työnohjaaja (STOry), kouluttaja ja sosionomi YAMK. Hän on toiminut pitkään nuorten ja perheiden psykososiaalisten tukipalveluiden parissa, ja on nyt mukana Kantamoinen osuuskunnassa, www.kantamoinen.fi

Teksti on julkaistu myös Ideapark NYT -lehden kolumnina 15.10.2021.