”Virvon varvon tuoreeks terveeks”. Kunpa terveys olisi saavutettavissa vain värikästä vitsaa heilauttamalla. Ihminen on kokonaisuus, ja hyvinvointimme vaatii tekoja läpi elämän. Ravinnon ja liikkeen merkitystä korostetaan, mutta niiden suhteen emme kaikki ole samalla lähtöviivalla esimerkiksi geneettisistä, taloudellisista tai psykososiaalisista kuormitustekijöistä johtuen. Levon, ihmissuhteiden, merkityksellisyyden kokemuksen tai turvallisuuden tunteen vaikutuksista ihmisen hyvinvoinnille puhutaan edelleen liian vähän. Keho ja mieli kulkevat käsi kädessä eikä ihmistä voi nähdä vain yksilönä vaan osana laajempaa systeemiä. Ympäristöllä on iso merkitys terveydelle ja toipumiselle.

Meiltä Suomesta löytyy yksi suuri, kaikille avoin kuntosali tai terapiatila: LUONTO. Siellä voimme vauvasta vanhuuteen tavoitella hyvinvointia, oppimiskokemuksia tai tukea toipumiseen. Ehkä ensimmäinen ajatuksesi tässä kohtaa on, että ”taas näitä viherpiipertäjien juttuja”, ”en varmasti lähde mihinkään metsään” tai ”ainahan Suomessa luonnossa on oleiltu ja töitä tehty”. Totta toki. Valitettavasti monilla luontoyhteys on saattanut katketa. Tietomme luonnon moninaisista mahdollisuuksista on lisääntynyt. ¨

Luonnon hyvinvointivaikutuksiin pääsee monella tavoin kiinni, ja perinteisille metsäkävelyille on paljon vaihtoehtoja: Luontoelementtejä voi tuoda sisätiloihin. Eläimiä, kuten hevosia tai pihan lintuja, havainnoimalla voimme oppia paljon myös itsestämme. Koiran tai kissan silittäminen tuottaa mielihyvän tunnetta. Yhteinen retkeily tarjoaa koko perheelle monia mahdollisuuksia ongelmanratkaisu- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun. Mikä on Sinun tai Teidän perheen seuraava kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ”treeni” luonnon omalla kuntosalilla vaikkapa pääsiäisen aikaan?

Sirpa Mäkinen

Kirjoittaja on kognitiivis-ratkaisukeskeinen terapeutti, työnohjaaja, luontolähtöisten palveluiden kehittäjä ja mukana Ideaparkin 2. kerroksessa toimivassa Kantamoinen osuuskunnassa. Kantamoinen yhteistyökumppaneineen järjestää luonto- ja eläinavusteista tukitoimintaa pirkanmaalaisille perheille. Toimintaan voi hakea mukaan 20.4.2022 asti. Hakulomake ja lisätietoa: https://www.gcfinland.fi/tiedostopankki/979/Luontohoivaa-perheille-Pirkanmaalla-palvelukuvaukset_2hanketiedote.pdf

Teksti on julkaistu Ideapark NYT-lehdessä 14.4.2022.